Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Thema-avond: Zina’s reis – 11 januari 2019

11 januari 2019 |18:30 - 20:30

Op deze thema-avond staan we stil bij wat het betekent om je land te ontvluchten. Zaineb Toama, collega van Elly Verbruggen, zal dit toelichten en haar verhaal vertellen. Er wordt een video vertoond van het theaterstuk.

“Zina’s reis” gaat over het bijzondere, aangrijpende en ook hoopvolle verhaal van Zaineb Toama, die in 1997 vanuit Irak naar Nederland vluchtte. Haar verhaal is vertaald naar een theaterstuk en wordt opgevoerd door inwoners van regio Gooi en Vechtstreek met een migratie-achtergrond en leden van toneelvereniging De Schakel. Zina’s reis geeft het publiek inzicht in de vaak zware weg die vluchtelingen af moeten leggen naar het land van bestemming en de integratie in een nieuwe samenleving. Het laat ook zien hoe onbegrip of aannames kunnen leiden tot onverdraagzaamheid. Het verhaal is heftig, zoals de meeste verhalen van vluchtelingen, maar heeft ondanks het gevoelige thema een luchtige toon.

Het verhaal wordt verteld door de ogen van twee jongens op de middelbare school; Samir, ooit met zijn moeder Zina gevlucht naar Nederland, en Johan, geboren en getogen in Nederland. Door een misverstand ontstaat tussen Samir en Johan ruzie op het schoolplein, omdat Johan iets zegt waarover Samir diep beledigd is. Johan begrijpt niet waarom dat wat hij gezegd heeft Samir zo kwetst. Samir vertelt dan over de reis die hij samen met zijn moeder aflegde naar Nederland en de ontmoetingen, keuzes en bijzondere situaties die hij daarbij tegenkwam. Het publiek krijgt de reis in flashbacks mee. Naar mate het verhaal verteld wordt, verandert de relatie tussen Johan en Samir en ontstaat wederzijds begrip en uiteindelijk een diepe vriendschap.

Gegevens

Datum:
11 januari 2019
Tijd:
18:30 - 20:30
Evenement Categorie:

Organisator

Elly Verbruggen
Telefoon:
06-525 781 23